ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ * ΑΓΡΙΝΙΟ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τίτλοι τέλους στον Αχελώο(;)… Η εκτροπή προχωρά(;)

Το έκτρωμα των διαδοχικών φαραωνικών έργων στην Πίνδο ολοκληρώνει την πρώτη φάση της καταστροφής που έχει να κάνει με τον ακρωτηριασμό του φυσικού τοπίου και την «εγκαθίδρυση» ενός νέου τοπίου που πολύ σωστά ,μπορεί να ονομαστεί «κρανίου τόπος» 
Τώρα Προχωρούν στην εκτροπή των Νερών του ποταμού




Αν και εκκρεμεί από το ΣτΕ απόφαση για τη συνέχιση ή μη των έργων και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των πολιτικών συλλογικοτήτων αποφασίσθηκε η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής και οργανώνεται η διαχείριση των νερών(της εκτροπής) προς τη Θεσσαλία. 

Η συνέχιση των έργων εκτροπής καθώς και η διαχείρηση των νερών είναι παράνομη από κάθε άποψη το ίδιο και οι θεσμικές παραινέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.Τις τελευταίες ημέρες διαμορφώθηκε ένα κλίμα πίεσης που απέδωσε εκτός από επιχειρηματολογία νομιμοποίησης και μία ξεχωριστή δημοπράτηση που κρύβει το έγκλημα της εκτροπής. Σε δημοσίευμα Τρικαλινού ΜΜΕ μαθαίνουμε ότι ολοκληρώθηκε δημοπράτηση έργων στήριξης σε σύραγγες των έργω εκτροπής πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ το εργο της έκτροπής, στο Μουζάκι. Καλούνται δε και αιδώ είναι η είδηση, οι αρχές και οι θεσμοί των περιοχών που θα εκτραπεί το ποτάμι του Αχελώου να προχωρήσουν σε μελέτες για τα έργα διάθεσης/διαχείρισης των νερών του ποταμού φτιάχνοντας δίκτυα με σωλήνες, κανάλια κλπ . Δημιουργούν τετελεσμένα έχοντας πλάτη ένα διεφθαρμένο ολοκληρωτικό καθεστώς που ενθαρρύνει τις διαστροφές των κάθε είδους εργολάβων –ιδιωτών και όχι μόνο.

Στην πλευρά της Ηπείρου, νυν βλαχοδήμαρχος πρώην αντιτρομοκρατηκάριος συνεργάτης της Αμερικάνικης πρεσβείας (βλαχοδήμαρχος Πηγών) δίνει συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα. Καλεί, (εγκαλώντας ως χωροφύλακας), σε απόφαση (προφανώς πολιτική) «προσωρινής παρέμβασης για να συντηρηθούν τα έργα». Εγκαλεί μάλιστα το ΣτΕ γιατί με την απόφαση της διακοπής των εργασιών για περιβαλλοντικούς λόγους και τη διακοπή των έργων προκαλούνται μεγαλύτερα ..περιβαλλοντικά προβλήματα!!!!!!.

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο στους ίδιους χρόνους για να δικαιολογήσουν τόσο τον ακρωτηριασμό της Πίνδου όσο και την έναρξη της εκτροπής που θα αφήσει τεράστια κέρδη για τους εργολάβους/πολυεθνικές της διαχείρισης των νερών και της ενέργειας.

Οργανώνουν οι μεγαλοσχήμονες εργολάβοι τα τσιράκια τους και τα έβγαλαν στην πιάτσα. Τώρα που είναι ακόμη κρατική η ΔΕΗ να ολοκληρώσει τα έργα ούτος ώστε όταν κάποιοι τη λεηλατήσουν να βρουν στο κομπόδεμά τους τόσο την ενεργειακή παραγωγή των Υδροηλεκτρικών(πχ Μεσοχώρας) οσο και της εκμετάλλευσης του νερού (εκτροπή) ….

Όλοι αυτοί προχωρούν, εργολάβοι, πολυεθνικές , ντόπιο πολιτικό προσωπικό της εξουσίας... Η καταστροφή και η λεηλασία θα είναι για όλα αυτά τα ανδρείκελα, εργαλεία κέρδους και συνεχώς αυξανόμενης εκμετάλλευσης για όλους εμάς. 

Οι κοινωνίες θα περιορίζονται σε αυστηρά ελεγχόμενα ασυλοποιημένα συστήματα χωρίς οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε τίποτε από το φυσικό τους χώρο που μετατρέπεται αργά και σταθερά σε απόκοσμες “βιομηχανίες” όπου θα χάνεται κάθε συνάφεια με τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες..

Αυτές τις ημέρες συνεχίζονται οι αντιστάσεις στη Μεσοχώρα, χώρο αντίστασης στα φαραωνικά έργα, στους σχεδιασμούς της διαστροφής στον Αχελώο …Την Πέμπτη πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων έγινε προβολή ντοκιμαντέρ ενώ την Κυριακή οργανώνεται πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας. 

Οι παρεμβάσεις/αντιστάσεις είναι συνεχείς και η παρουσία όλων μας είναι πολιτικά σημαντική, μιας και απέναντί μας βρίσκονται με ξεκάθαρο ενιαίο λόγο και στόχο ένα συμπαγές σύστημα εξουσίας που αποτελείται τόσο από μηχανισμούς και θεσμούς του Κράτους όσο και γιγαντιαίων μηχανισμών του Κεφαλαίου που έχουν προγράψει τις ζωές μας, την ελευθερία μας, τη Γη όλων μας….

Όλα συνεχίζονται...

Αναρχική συλλογικότητα της εφημερίδας Γκιλοτίνα 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τοπικές Ειδήσεις » Νομαρχιακά Νέα

Με υπογραφή Μιχάλη Ταμήλου δημοπρατήθηκε η σήραγγα εκτροπής του Αχελώου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 9 Αυγούστου 2011, 12:46 από Ελισάβετ Παπανικολάου



Στην τελική ευθεία το έργο της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου στη Δρακότρυπα αφού διεξήχθη σήμερα η δημοπρασία για τον ανάδοχο κατασκευής του έργου.



Στην Αθήνα σήμερα συνεδρίασε η 7μελής επιτροπή με παρόντα τον πρώην Δήμαρχο Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλο ως μέλος της ΚΕΔΚΕ ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος του έργου «Επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου προς Θεσσαλία» προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ.

Προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η Εταιρεία IMPREGILO SPA με ποσοστό έκπτωσης 35,47% και τελικό κόστος 9.400.000 ευρώ ενώ 2ος μειοδότης ήταν η ΠΡΙΣΜΑ-ΔΟΜΗ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 27,37% και τρίτος μειοδότης η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 21,06%.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μιχάλη Ταμήλου στο trikalanews.gr «Είναι το μεγαλύτερο έργο που αφορά την υδροδότηση της Θεσσαλίας από τον Αχελώο. Τον δρόμο άνοιξε η απόφαση του ΣτΕ που πάρθηκε πριν από 8 μήνες. Πρέπει όλοι οι φορείς της περιοχής να ετοιμάσουν τις σχετικές μελέτες για τους αγωγούς που θα μεταφερθεί το νερό στις περιοχές που έχουν ανάγκη. Στον νομό Τρικάλων άμεσο όφελος θα έχει ο Δήμος Πύλης και η Δημοτική Ενότητα των Γόμφων.»

Αναμένεται η τελική υπογραφή της σύμβασης να πραγματοποιηθεί σε διάστημα 3 μηνών ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας κ. Δελίτσικα οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου.

Ο χρόνος αποπεράτωσης είναι 15 μήνες αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την πληρωμή του εργολάβου.



Tags: σήραγγα Αχελώος Δρακότρυπα δημοπρασία ανάδοχος δημοπρασία Ταμήλος Πύλη Γόμφοι


http://www.trikalanews.gr/article/33502/


*το σημείο των θεσμικών παραινέσεων
στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή

" (...)Πρέπει όλοι οι φορείς της περιοχής να ετοιμάσουν τις σχετικές μελέτες για τους αγωγούς που θα μεταφερθεί το νερό στις περιοχές που έχουν ανάγκη. Στον νομό Τρικάλων άμεσο όφελος θα έχει ο Δήμος Πύλης και η Δημοτική Ενότητα των Γόμφων.(..)»